Yapışkan Otu Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Yapışkan Otu

Diğer Adları: Yoğurt Otu, Duvar Fesleğeni, Bereotu

Detaylı Açıklama:

Isirgangiller familyasindan; 30-80 cm boyunda, dikine yükselen, çok yillik bir bitkidir. Gövdesi dört köse olup üzeri çengele benzer ince killarla örtülüdür. Gövdenin alt bölümü çok dallidir.Yapraklari almasik ve tam kenarlidir. Çiçekleri yaprak saplari dibinde kümelenmis sekilde oldukça küçük çok sayida çiçekten meydana gelir ve genellikle beyazimsi yesil renklidir.Yogurt Otu, Duvar feslegeni, Bereotu olarak da bilinir.Mayis ayindan, Ekim ayina kadar kadar yerden 5-10 cm yukaridan keserek demetler seklinde baglanir.Havali, günesli ve kuru yerlerde kurutulur.

Faydalari:
Yogurtotu lenf ve kan temizleyici, deri hastaliklarinda ve kanser hastaliklarinda yararlidir.

Çayi ile sürekli yapilan gargaralar guatr agrilarini hafifletir. Çayi ile yapilan gargaralar ses telleri kisikliklarina da çok iyi gelir. Agiz yaralarina ve bogaz iltihaplarina yogurtotu çayi gargaralari iyi gelir. 

Cilt yaralarinin iyilesmesinde çok yararlidir.

Idraryollan enfeksiyonlan (kum-tas, sistit, nefrit sancilan, üre azalmasi) kullanilir. Safrakesesi tasinda fayda saglar. Öksürügü geçirir. Romatizmada kullanilir.

Kullanilisi:
Kurutulan çiçekli dallari suda kaynatilip içilerek ya da pansuman yapmak için kullanilir.2 çay kasigi taze veya kuru bitki 150 ml kaynar su ile haslanir ve 10 dakika demlenip, süzülür.

Hemoroid ve bereler için kullanilir. Bitkinin sikilarak çikarilan suyu ilgili yere sürülür.