Vebaotu Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Vebaotu

Detaylı Açıklama:

Vebaotu, irmak, dere ve orman kiyilarinda yetisir. Kelotu olarak da bilinir. Sapka büyüklügündeki yapraklari hafif dislidir ve alt taraflari gri tüylerle kaplidir. Kirli beyazdan açik pembeye kadar degisebilen çiçekleri, sapin en ucunda, bir salkim biçiminde açarlar.

Faydalari:
Salgin zamanlarinda büyük önem kazanmis ve ates düsürücü nitelige sahip olan kökü, çiçeklenme zamanindan önce sökülür. Terletmeye yardimci olan çayi, ateslenme, soluk alma zorlugu, gut ve epilepsi (sara) hastaliklarinda kullanilir.

Gün boyunca, 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir. Büyük taze yapraklari, yalnizca burkulmalarin ve yürüme sonucu ayakta olusan yaralarin üstüne uygulanmakla kalmayip, her tür kangren, habis çiban ve siddetli yaralarda kullanilir.

Modern herbalistler tarafindan ise özellikle kemoterapiden sonra kanser tümörlerinin azaltilmasi için önerilmektedir. Kanser tedavisinde kullanildiginda, özellikle cerrahi operasyondan sonra etkili bir sekilde metastaz'i (yayilma) önlemektedir.

Almanya'da Petadolor markasiyla tablet halinde satilmaktadir.

Ayni zamanda adet kramplari, astim ve bas agrisi için de kullanilmaktadir.

Kullanilisi:
Yarim veya bir tatli kasigi ince kiyilmis bitki kökü, aksamdan orta boy 1 su bardagi dolusu soguk suya koyulur, sabahleyin iliklastirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak yudumlanarak içilir

Büyük taze yapraklari , yalnizca burkulmalarin ve yürüme sonucu ayakta olusan yaralarin üstüne uygulanmakla kalmayip , her tür kangren , habis çiban ve siddetli yaralarda kullanilir.

Yaprak Kompresi : Yikanan taze yapraklar, tahta bir tablanin üstünde merdane ile ezilerek lapa haline getirilir, hasta bölgenin üstüne yatirilir ve 1-2 saatte bir yenilenir.