Üzerlik Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Üzerlik

Detaylı Açıklama:

Sedefotugiiler familyasindan; 30-70 cm yükseklikte, tüysüz, parçali yaprakli, sarimsi beyaz çiçekli ve acimsi keskin kokulu bir bitkidir. Keskin kokuyu veren yag bezleri yapraklarin dallarla birlestigi yerde bulunur. Haziran ayinda çiçek açan üzerlik daha sonra tohuma durur. Nohut büyüklügündeki meyveleri yesilden sariya dönüsür. Sonbahara dogru olgunlasan kapsüllerin her birinde 2-3 mm uzunlukta, üçgen piramit biçiminde, kahverengi-siyah renkte 21-22 tohum bulunur. Peganum Harmana denilen türü Orta Anadolu’da bulunur.

Eski Misirlilarin da nazara karsi bu bitkiyi kullandiklari, tütsü yaptiklari ve Kuzey Afrika ülkelerinde bu gelenegin hâlâ sürdügü bilinmektedir. Misir’daki aktarlarda kara büyüye karsi kullanilmak üzere satilir. Fas’ta da tohumlar tibbi ve büyüsel etkinliklerde kullanilir. Günümüzde Anadolu’da da ayni inanis sürdürülmekte ve nazara karsi üzerlik tohumu yakilarak kullanilmaktadir.

Faydalari:
Sinir sistemini uyarir. Balgam söktürür. Mide ve kulunç agrilarinda faydalidir. Sulu egzamada sikayetleri giderir. Bazi ülkelerde üzerlik tohumu yagi afrodizyak olarak kullanilmaktadir.