Tarçınlar Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Tarçınlar

Latincesi: Cinnamomun türleri

Detaylı Açıklama:

Defnegiller familyasindandir. Anayurdu Güney ve Güneydogu Asya'dir, iklimin uygun olmayisi nedeniyle tarçin ülkemizde yetismez. Tropikal bölgelerin bitkisi ve birçok türü olan hos kokulu agaç ya da agaççiklardir. Bu türlerden önemli olan ikisi Seylan tarçini (C. zeylanicum) ile Çin tarçini (C. cassia)'dir. Seylan tarçini Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetistirilir. Kisin yapraklarini dökmeyen alçak boylu agaçtir. Bu agacin körpe dallari kesilir. Kabuklari soyulur, mantar tabakalari çikarilir, tabakalar birbirinin içine konulup sarilarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçini adiyla satilir. Açik kahverengi ve tatlimsi tadi hos olan bu tarçin türü makbuldür.

Çin tarçini daha büyük bir agaç olup 10-12 m'ye kadar boylanabilir. Kisin yapragini dökmeyen bu türün de gövde ve dallarinin kabugu soyularak yukaridaki yöntemle elde edilen tarçin, Seylan tarçinina göre daha yakici, keskin ve daha az degerlidir.

Her iki tür tarçinin da baslica bileseni, uçucu bir yag olan sinnamik aldehit'tir. Tarçin baharat olmasinin yani sira çesni ve koku vermesi için bazi yemek, tatli ve saraplara katilir. Agacin meyvesinden elde edilen tarçin esansi, parfüm endüstrisinde kullanilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Tarçinin tibbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri söyle açiklanabilir:

• Mide ve bagirsak gazlarini söktürür.
• Hafif doku ve damar büzücü özelligi nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir.
• Istah açicidir.
• Sindirimi kolaylastirir.
• Mide bulantilari ve kusma refleksini bastirir.
• Kan dolasimini gelistirip hizlandirir.

Bu etkileri saglamak üzere tarçinin toz hali yiyecek ve içeceklere katilip istendigi kadar alinir ya da piyasadan saglanan tarçin esansi 2-3 damla olarak kesme sekere damlatilip emilir.

UYARI
• Tarçin çok fazla alinirsa asiri peklige neden olabilir.