Sinamekiler Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Sinamekiler

Latincesi: Cassia türleri

Detaylı Açıklama:

Baklagiller familyasindandir. Dünyanin sicak bölgelerinde ve çok çesitli yerlerde 400'ü askin sinameki türü yetismektedir. Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazi sinameki türleri süs bitkisi olarak yetistirilir. Genelde sinameki bitkisi 100-150 cm'ye kadar boylanabilen, çali görünüsünde agaççiktir. Ama, 7-10 m'ye kadar yükselen agaç türleri de vardir. Sinameki türleri bilesik yaprakli, çogunlukla sari çiçekli, baklaya benzeyen yassi, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerinin içinde, rengi kirmizimsi tatli tohumlari bulunur.

Burada konumuzu en çok ilgilendiren sinameki türleri Afrika'da çesitli bölgelerde yetisen iskenderiye sinamekisi ya da Sivri yaprakli sinameki (C. acutifolia) ile daha çok Hindistan'da yetistirilmesine karsin Arabistan sinamekisi veya Dar yaprakli sinameki (C. angustifolia) diye adlandirilan türleridir. Sinameki türlerinin yaprak ve tohumlarinda reçine, flavon türevleri ile etkili madde olarak serbest ya da glikozit durumunda antrasen türevleri bulunur.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkilerinden, içi yumusatici ve müshil olarak yararlanilir. Ülkemizde halk arasinda en çok kullanilan müshil ilaçlarindan birisidir. Bu etkisinden yararlanmak için bitkinin kuru yapraklari ya toz haline getirilir ya da sinamekinin tohumlarini tasiyan meyvesi ilik suda 6-12 saat bekletilir. Toz halindeki yapraklarindan 2-3 tatli kasigi alinip 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilir. Ilik suda bekletilen meyvelerinden 3-6 tanesi sudan çikarilir. Meyveleri 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir. Bazi sinameki türlerinden elde edilen infüzyonun tadi çok kötü ve içimi zor oldugundan, sütlü kahveye katilarak bunlarin alimi kolaylastirilabilir.

UYARI
• Asiri diyare durumuna neden olabileceginden, kolit ve spastik peklik çeken kisiler sinameki kullanmamalidir.
• Sinameki güçlü bir müshildir. Asiri miktarda kullanilirsa kusma ve bulantilara neden olabilir.