Oğulotu Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Oğulotu

Latincesi: Melissa officinalis

Diğer Adları: Kovanotu, Melisa

Detaylı Açıklama:

Ballibabagiller familyasindandir. Akdeniz havzasinin bitkisi olup Güney Avrupa'da yaygin biçimde tarimi yapilmaktadir. Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetisir. 100 cm. kadar boylanabilen, dayanikli çokyillik otsu bitkidir. Gövdesi dört köse kesitli, tüylü ve dallara ayrilan yapidadir. Oval biçimli, kenarlari disli ve tüylü yapraklan limon kokulu olur. Yaz mevsiminden sonbahara kadar salkimlar olusturarak açan, çok açik sari ya da beyazimsi küçük çiçekleri iki dudakli; koyu kahverengi, minik ve gözyasi biçimli tohumlan parlaktir. Tohumu ile yetistirilmesi çok agir gerçeklestiginden bitki ya bölünerek ya da gövde çelikleri alinarak çogaltilir.

Ogulotu sitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yaglar ile flavon ve reçine içerir. Körpe yapraklari hos limon kokusunu vermesi için salatalara, bazi yiyecek ve içeceklere katilir. Melisa çayi olarak demlenip sevilerek içilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri söyleözetlenebilir:

• Yatistiricidir; endise ve depresyonla olusan gerginlikleri giderir.
• Gaz söktürücüdür. Sindirimi kolaylastirir, sindirim sistemindeki spazmlari yok eder.
• Terleticidir; atesli soguk alginliklari, nezle ve bronsitte etkili olur.
• Kalp ve kan dolasimi sistemi üzerinde tonik etkisi vardir. Tansiyonu düsürür.

Bu etkileri saglamak üzere körpe ya da gölgede kurutulmus yapraklari kullanilir, 1 bardak kaynar su, 2-3 tatli kasigi kuru ya da 4-6 kasik körpe yaprak üzerine dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilirken, içilene kadar üzeri sikica kapali tutulur. Böylece hazirlanan infüzyon, sabah ve aksamlari birer kez ya da gerektikçe bir bardak olarak içilir.