Mısır (Püskülü) Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Mısır (Püskülü)

Latincesi: Zea mays

Detaylı Açıklama:

Bugdaygiller familyasindandir. Anayurdu Güney Amerika olan misir, Amerika Kitasi'nin kesfinden sonra denizciler tarafindan Avrupa'ya getirilmistir. Oradan da, Afrika anakarasindan, Misir üzerinden ülkemize getirildiginden, dilimizde bu bitkiye misir adi verildigi sanilmaktadir, 2 m'ye kadar boylanabilen, biryillik dayanikli tahil ve kültür bitkisidir. Misirin kökleri toprakta derine kadar iner, kalin ve bol saçaklidir. 4 cm. çapa ulasabilen dik gövdesi bogumludur. Bu bogumlar arasinda gövdenin içi bos olur. Gövde üzerinde almasik dizili uzun yapraklari serit biçiminde, paralel damarli ve uçlari sivridir. Ayni bitki üzerinde ayri kesimlerde yer alan
disi ve erkek çiçeklerden erkek olanlari, gövdenin ucunda basaklar; disi olanlari, yaprak koltuklarinda koçanlar halinde görülür. Disi çiçeklerin olgunlasmasiyla meydana gelen misir tohumlari, tek ve kalin bir sap olan koçan üzerinde düzgün siralar halinde dizilmis iri taneler seklinde olur.

Konumuza yarari olan kisimlari, disi çiçeklerin olgunlasip tane biçimine gelmeden önce koçanin ucunda 10-30 cm. uzunlukta olusturduklari ve adina misir püskülü denilen ipliksi uzantilari (stigma'lari)dir. Bol günesli sulak alanlari seven misir bitkisi, ülkemizin su bulunan hemen hemen her yerinde kültür bitkisi olarak yetistirilirken çok gelisip fazla yer kapladigindan tohumlarinin topraga seyrek olarak ekilmesine dikkat edilir.

6000 yil kadar önce Güney Amerika'daki And Daglari bölgesi yerlileri tarafindan yetistirildigi ve tüketildigi saptanan misir bitkisinin taneleri, yüksek oranda nisasta ile doymamis yag asitleri, A vitamini ve sterolleri içerir. Bu yüzden misir taneleri hem insanlar hem de hayvanlar için degerli bir besin kaynagidir, ilaç olarak kullanilan misir püskülünün içerdigi maddeler ise sunlardir: Glikoz ve maltoz gibi sekerler, steroller, reçine, potasyum tuzlari ve uçucu yag.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Açik esmer ya da kirmizimsi renkli hafif ve özel kokusu bulunan misir püskülünün tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle özetlenebilir:

• Sakinlestiricidir.
• Bedeni güçlendirici toniktir.
• Romatizma tedavisinde yardimci olur.
• Idrar söktürücüdür.
• Mesane taslarini düsürür.
• Üretrit (idrar yollari enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir, özellikle ayrikotu ve civanperçemi ile birlikte kullanilirsa daha etkili olur.
• Çocuklarda böbrek sorunlarinin atlatilmasina yardimci olur.

Bu etkilen saglamak üzere, misir koçanindaki disi çiçeklerin döllenme olayi gerçeklesmeden önce ortaya çikan püskülleri alinir. Bunlar kurutuldugunda bazi etkilerini yitirdiginden kurutulmadan kullanilmasi daha dogru olur. 1 bardak kaynar suyun içine 2 tatli kasigi kuru ya da taze misir püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde iki-üç kez birer bardak içilir.

• Misir tanelerinden elde edilen misirözü yaginin, sivi bitkisel bir yemeklik yag olarak, damar sertligini önledigini, kullanan kisilere bu konuda büyük yarar sagladigini belirtmeden geçemeyecegiz.