Latin Çiçeği Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Latin Çiçeği

Latincesi: Tropaeolum majus

Diğer Adları: Kapuçin

Detaylı Açıklama:

Latinçiçegigiller familyasinin örnek bitkisidir. Anayurdu Latin Amerika'daki serin And Daglari bölgesidir. Gösterisli çiçekleri ve yapraklari nedeniyle dünyaya yayilan latinçiçegi, ülkemizde de bazi yerlerde süs bitkisi olarak yetistirilmektedir. 40 türü vardir. Boylari 40 cm'den baslayip kimi tirmanici türlerinde metrelerce uzayabilir. Türüne göre latinçiçekleri bir ya da çokyillik otsu bitkidir. Isinsal damarlanma özelligi gösteren yuvarlagimsi biçimli gök yesili yapraklari nilüfer çiçeginin minik yapraklarini andirir. Hos kokulu parlak çiçekleri, kizil, turuncu, sari, maun ve krem renginde olabilir. Çiçeginin üstteki taçyapragi nektar arayan sinekkusunu animsatir. Bitkinin tohumlari fasulye iriliginde olup kuruyunca minik yerfistiklarina benzer. Bitki, tohumuyla çogalir.

Içerdigi yararli maddeler arasinda C vitamini, glükosilinat, hardal yagi ve ne oldugu bilinmeyen bakteri yok edici bilesikler bulunur. Bitkinin yaprak, çiçek ve yakici lezzeti olan çiçek tohumlari salata olarak yenilir. Körpe çiçek tomurcuklari ve yesil durumdaki tohumlari tursu yapilarak tüketilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Latinçiçeginin yaprak, çiçek ve çiçek saplari, yaz ortasindan sonbahar ortalarina kadar toplanir. Yas olarak kullandiginda, etkili tibbi özellikler tasir.Tibbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri söyle siralanabilir:

• Beden içinde herhangi bir bakteri enfeksiyonu varsa, özellikle solunum yollarindaki rahatsizlik, bronsit, grip ve soguk alginligi gibi durumlarda etkilidir.
• Son zamanlarda bazi uzmanlar, kadin üreme organlarindaki enfeksiyonlarda da latinçiçeginin etkili oldugunu savunuyorlar.
• Ayrica bitkiden hazirlanan infüzyonun saç ve tirnaklarin ana maddesi olan keratini güçlendirdigi, saç dökülmeleri ve tirnak kirilmalarini önledigi öne sürülüyor.

Bütün bu durumlar için 1-2 tatli kasigi taze yaprak, çiçek ve çiçek sapi karisimi üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazirlanan infüzyon, günde üç kez birer bardak içilir.

• Latinçiçegi özellikle bakterilerden olusan yerel enfeksiyonlarda güçlü bir mikrop kiricidir.

Bunun için yapraklari ezilerek hazirlanan yara lapasi ya oldugu gibi ya da bir tülbentin içine konularak kompres seklinde sikayet edilen yerlere distan uygulanir.