Labada Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Labada

Latincesi: Rumeoc patienta

Diğer Adları: Efelek

Detaylı Açıklama:

Karabugdaygiller familyasindandir. Kuzukulaginin yakin akrabasi olan labadanin ülkemizde yetisen 25 kadar türü vardir. Bunlardan en yaygini olan Adi labada (R. patienta), sulak yerlerde kendiliginden yetisen, ayni zamanda tarimi da yapilan ve 0,5-2 m. arasinda boylanabilen, çokyillik otsu bitkidir. Kazik kökü dalli olup disi kahverengi ve içi saridir. Yuvarlak kesitli dik gövdesi, uzunlamasina çizgili ve genellikle kirmizimsi renklidir. Yapraklari almasik dizili, sapli, uzunca, oval ya da elips biçimli ve kenarlari hafif dalgali olur. Yazin açan çiçekleri gövdenin tepesinde kirmizimsi yesil renkli salkimlar halinde bulunur. Bitki, çiçeklerinden olgunlasan meyvesindeki tohumlarla çogalir.

Labadanin yapraklarinda çesitli mineral ve vitaminler; kazik köklerinde nisasta, sekerler, reçine ve antrakinon türevleri bulunur. Anadolu'nun bazi yerlerinde labada yapraklariyla salata, sebze yemekleri ve 'efelek dolmasi' denilen özel etli yemegi yapilir. Meyvelerinin demlendirilmesiyle yapilan 'gigis çayi' bazi yerlerde çay yerine içilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Sagliga yararli bazi etkileri kuzukulagininkine benzeyen labadanin, tibbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri söylece siralanabilir:

• Yapraklari, bedeni güçlendirici toniktir.
• Istah açicidir.
• Kani ve bagirsaklari temizler.
• Hafif müshil etkisi vardir.

Bu etkiler için, labadanin yapraklan çig olarak yenir ya da % 5'lik standart dekoksiyonu yapilarak içilir. Yani, 1 litre sicak suya 50 gr. taze labada yapragi konulup 15-20 dakika kadar kaynatilir. Böylece elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak alinir.

• Yapraklari, deri hastaliklarinda etkilidir. Çibanlari olgunlastirir. Yara ve egzamalari iyilestirir.

Bu etkileri saglamak üzere, labadanin yapraklariyla yara lapasi hazirlanir ve sikayet edilen yerlere distan uygulanir.

• Kökü, müshil etkisi gösterir.

Bunun için de kuzukulaginin kökünde oldugu gibi % 5'lik bir dekoksiyon hazirlanarak günde iki-üç kez birer bardak içilir.