Kuşotu Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Kuşotu

Latincesi: Stellaria media

Diğer Adları: Serçedili, Serçeotu

Detaylı Açıklama:

Karanfilgiller familyasindandir. Anayurdu bilinmemekte, ancak Anadolu'da yol kenarlari, duvar dipleri ve bahçelerde yaygin olarak yetismektedir. 10-30 cm. kadar boylanabilen, biryillik otsu
bitkidir. Çok dalli, gevrek yapili, açik kahverengi gövdesinin bir tarafi tüylü olur. Oval biçimli, etli ve sulu yapraklan, sapsiz ve karsilikli olarak gövde üzerinde dizilmistir, ilkbaharin baslarindan kis basina kadar araliksiz açan küçük kirmizimsi beyaz renkli çiçekleri yildiz biçimindedir. Yer seçmeyen, nemli olmak kosuluyla her türlü toprakta yetisen kusotu bitkisi, döktügü tohumlariyla çogalir.

Bitkinin topraküstü kesimleri organik asitler, potasyum tuzlan, fosfor ve C vitamini içerir. Ülkemizde pazar yerlerinde satilan kusotu, çig olarak yenilebilecek kadar lezzetlidir. Bu nedenle salatalara konulur, börek harcina girer ya da sebze olarak pisirilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Kusotu bitkisinin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle özetlenebilir:

• Idrar söktürücüdür. Böbreklerin çalismasini hizlandirir.
• Balgam söktürücü etkisi de vardir.
• Müshildir, pekligi giderir.
• Romatizma yangilarini ve agrilarini hafifletir.

Bu etkileri saglamak üzere, kusotunun tüm topraküstü bölümleri bitki yesil oldugu sürece toplanir ve gölgelik yerde kurutulur. Kurutulmus bitkiden 2 tatli kasigi alip üzerine 1 bardak kaynar su konularak 5 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, günde üç kez birer bardak olarak içilir.

• Hemoroite (basur) karsi iyilestirici etkiler gösterir.
• Kasindirici ve rahatsiz edici sedef hastaligi ve egzamada rahatlaticidir.
• Cildi yumusatir.

Bu etkiler için, kurumus bitkiden 2-3 tatli kasigi alinip 1 bardak suda kaynama noktasina kadar isitilir. Sonra atesi kisilarak 15-20 dakika daha isitmaya devam edilir. Böylece hazirlanan yogun dekoksiyon distan uygulanir.

• Kusotu ayrica yara iyilestiricidir: Yara, kesik ve çibanlarin tedavisinde kullanilir.

Bunun için toplanan taze bitki ezilerek yara lapasi hazirlanir. Bu lapa sikayetli yerlere distan uygulanir.