Kuşkonmaz Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Kuşkonmaz

Latincesi: Asparagus officinalis

Detaylı Açıklama:

Zambakgiller familyasindandir. Anayurdunun neresi oldugu bilinmeyen kuskonmaz bitkisinin, Asya ve Afrika kitalari ile Akdeniz havzasinda yetisen 150 kadar türü vardir. Bunlardan bazisi ince yapraklan nedeniyle süs bitkisi olarak, kimisi de genç sürgünleri sebze olarak ve yenmek üzere yetistirilmektedir. Konumuzu en çok ilgilendiren Tibbi kuskonmaz (A. officinalis) türü, ülkemizde Trakya ve Dogu Anadolu'da yabani olarak yetistigi gibi, bazi yerde kültürü de yapilmaktadir. 50-150 cm. boylanabilen, çokyillik dayanikli otsu bitkidir. Kökü, toprak altindaki kisa rizomundan (kökgövde) uzayan etli ve beyaz saçaklar halindedir. Yapraklari bitkinin uzun gövdesini örten zarimsi küçük pullar seklinde olur ve çabuk dökülür. Sarimsi renkli çiçekleri yazin tek tek ya da çiftler halinde yapraklarin koltugunda açar ve olgunlasinca kirmizi renkli üzümsü meyveler verir. Kumlu ve kuru topraklari seven, özenli bakimi gerektiren kuskonmaz bitkisi, tohumundan ürer. Ama agir gelistiginden bitki kökünden bölünerek çogaltilir. Gene de bitki ancak üçüncü yilinin sonunda ürün verir.

Kuskonmazin gövde, rizom ve kök saçaklarinda dogal sekerler, mannit, koniferin adli glikozit, asparajin ile A ve C vitaminleri bulunur. Kuskonmazin körpe sürgünleri Bati ülkelerinde makbul bir sebze olarak, soyulup suda haslanarak ve üzerinde tereyagi gezdirilip maydanoz serpilerek sikça yenir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin genç sürgünleri gibi, rizom ve kök saçaklari da tibbi yönden önemli etkiler tasir. Bu etkileri söyle siralayabiliriz:

• Güçlü bir idrar söktürücüdür. idrara çok keskin bir koku verir. Bu durum normaldir ve endiseye gerek yoktur.
• Kalp yetmezliginden ötürü bedende olusan ödemlerin bosaltilmasinda etkili olur. Kalbi güçlendirir.
• Bedende biriken fazla sularin atilmasini saglar. Böylece kani temizler.
• Kum döktürücüdür.
• Cilde canlilik verir.

Bu etkileri saglamak için kuskonmazin rizom ve kök saçaklari sonbaharda bitkinin topragi kazilip çikarilir, iyice temizlenir ve gölgede kurutulur. Parçalara ayrilan kurumus köklerden 1-2 tatli kasigi alinip 1 bardak suda kaynama noktasina kadar isitilir. Daha sonra ates kisilarak 10-15 dakika daha isitma islemi sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilir. Ya da daha pratik olarak kuskonmazin körpe sürgünlerini sebze olarak yedigimizde, bitki bu etkilerini aynen ortaya koyar. Bu nedenle, Bati ülkelerinde sikça tüketilen bu sebzenin, ülkemiz mutfaginda daha siklikla yer almasini diliyoruz.

UYARI
• Böbrekleri rahatsiz olan kisiler kuskonmazi seyrek ve az yemelidir.