Kuşburnu (Yabani Gül) Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Kuşburnu (Yabani Gül)

Latincesi: Rosa Canina

Diğer Adları: Köpek gülü

Detaylı Açıklama:

Gülgiller familyasindandir. Aslinda tüm bahçe gülleri yabani gülden türemistir. Anadolu'da orman açikliklari, kayalik kirsal yöreler ve yol kenarlarinda kendi kendine yetisen yabani gül, 1-3,5 m. kadar boylanabilen, gövdesi ve dallari dikenli olan bir agaççiktir. Kenarlari disli oval biçimli 5-7 yaprakçiktan olusan yapraklari; ilkbahardan baslayip yaz boyunca açan, açik ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalinkat, güzel kokulu çiçekleri vardir. Bu çiçeklerin tabani olgunlasinca taçyapraklari dökülür ve kusburnu denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kirmizi meyvelere dönüsür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kusburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir.

Kusburnu, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri ve yag yönünden zengindir. Bu meyveler, Anadolu'da taze ya da kurutulmus olarak yenir. Ayrica kompostosu, reçeli, serbeti, ezmesi ya da pekmezi yapilarak tüketilir. Çay gibi demlendirilip içilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Kusburnunun tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söylece özetlenebilir:

• En iyi dogal C vitamini kaynagidir. Enfeksiyonlara ve soguk alginliklarina karsi bedenin direncini artirir.
• Hafif müshil etkisi vardir.
• Hafif idrar söktürücü etki tasir.
• Tonik ve besleyicidir: Bedendeki güçsüzlük ve bitkinlik durumlarina karsi en iyi dogal ilaçtir.
• Hafif bir doku ve damar büzücüdür. Diyare durumunda ishali kesici etki yapar.
• Safra kesesi, böbrek ve mesane sorunlarinda bedeni destekler.

Bütün bu etkileri saglamak üzere olgun kusburnu meyveleri sonbaharda toplanir. 2,5 tatli kasigi dolusu kusburnu, ortalarindan kesilip bir bardak suya konularak, su kaynama noktasina kadar isitilir. Sonra ates kisilarak 10-15 dakika daha isitma sürdürülür. Insani rahatsiz eden tüylü çekirdeklerinin ayrilmasi için bunlar süzülür. Böylece hazirlanan dekoksiyondan istenildigi kadar içilebilir. Eger bu dekoksiyonun içimi hos gelmezse, kaynama sirasinda içine biraz bal ya da seker katilir ve surup haline getirilerek alinir.