Kasıkotu Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Kasıkotu

Latincesi: Agrimonia eupatoria (Hernia glabra)

Diğer Adları: Fıtıkotu, Kızılyaprak, Koyunotu, Kuzupıtrağı

Detaylı Açıklama:

Gülgiller familyasindandir. Anayurdu bilinmeyen ama Avrupa, Asya ve ülkemizde yetisen çokyillik dayanikli otsu bitkidir. 20-120 cm. boylanabilir. Çogu kez topragin üzerine yatarak gelisir. Rizom kökü (kökgövdesi); kenarlari disli, tüysü, yesil yapraklari; yaprak koltuklarinda ve bitkinin tepesinde yogun salkimlar olusturarak yazin açan küçük sari çiçekleri vardir. Bu çiçeklerinden olusan ve adina pitrak denilen meyveleri çengel dikenli olur. Günesli ve kismen gölge yerleri ve nemli topraklari seven kasikotu en çok orman kenarlarinda görülür. Bitki, tohumlarinin hayvan postuna takilip çevreye tasinmasiyla yayilir ve tohumun düstügü yerde çogalir.

Kasikotu bitkisinin topraküstü kesimleri tanen, glikozitler, nikotinik ve sahsilik asitler, uçucu yag ile B ve K vitaminlerini içerir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bilimsel adlarindan birindeki Hernia sözcügü 'fitik' anlamina gelen ve uzun zamanlardan beri, kasik fitiklarinda meydana gelen rahatsizligin giderilmesinde yarari görülen kasikotunun, diger tibbi etkileri ve bunlardan faydalanma yöntemleri söyle siralanabilir:

• Idrar söktürücüdür. Böbrek, mesane ve idrar yollari rahatsizliklarina karsi etkili olur.
• Safra söktürücüdür. Sindirimi kolaylastirip mideyi rahatlatir.
• Karaciger ve safra kesesi rahatsizliklarinda etkilidir.
• Doku ve damar büzücüdür. Peklik verir. Çocuklarda diyareyi keser.
• Bedeni güçlendirici ve rahatlatici aci bir toniktir.
•Yukarida belirtildigi gibi fitik olusumunda kasik sismelerini indirir ve bedenirahatlatir.

Bütün bu etkilrin saglamak üzere kasikotunun topraküstü kesimleri bitki çiçek açmaya basladiginda toplanir. 40 C dereceyi asmayan sicaklikta ve gölge yerde kurutulur. Kurumus bitki karisimindan 1-2 tatli kasigi alinip 1 bardak kaynar suya konur ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon elde edilir.
Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Kasikotu bademcik sismesi ve bogaz agrilarinda iyilestirici ve rahatlaticidir.

Bunun için 1-2 tatli kasigi kurumus kasikotu karisimi alinip 1 bardak suda kaynama noktasina kadar isitilir. Daha sonra ates kisilarak 10-15 dakika daha isitma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyonla gargara yapilir.

• Kasikotu, ayrica yaralari temizler ve iyilestirir.

Bunun için bitkinin taze topraküstü kesimleri ezilerek bir yara lapasi hazirlanir ve yaralara distan uygulanir.