Karabaş Lavantası Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Karabaş Lavantası

Latincesi: Lavandula stoechas

Diğer Adları: Karabaşotu, Yalancı lavanta çiçeği, Fransız lavantası

Detaylı Açıklama:

Ballibabagiller familyasindandir. Bati ve Güney Anadolu'da makiliklerin arasinda yabani olarak yetisen, 50 cm'ye kadar boylanabilen çalimsi görünüslü çokyillik bir lavanta türüdür. Grimsi yesil tüylü, kenarlari kivrik, dar ve uzun yapraklari vardir. Çiçekleri siyahimsi koyu mor renkli ve silindirik yapida olup basaklar halinde yaz aylarinda açar. Bitki, bu çiçeklerden olgunlasan tohumlarini dökerek çogalir.

Karabas lavantasinin içerdigi uçucu yag (esans), Ingiliz lavantasininkinden daha çok biberiye bitkisininkine benzeyen, keskin bir koku tasir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Osmanlilar döneminde koleranin tedavisinde bile yer almis olan karabas lavantasi eskiden antiseptik, yara iyilestirici, yatistirici, balgam söktürücü, idrar yollari enfeksiyonlarini giderici, egzama yaralarini iyilestirici, sinirleri ve kalbi güçlendirici etkileri nedeniyle sikça kullanilirken günümüzde daha seyrek kullanilir olmustur.

Bu etkilerini saglamak üzere % 2'lik infüzyonu dahileri kullanilir. Yani, 1 litre kaynar suya 20 gr. kurutulmus karabas lavantasi yaprak ve çiçek karisimi hesabiyla ve kaynar suyun içinde 10-15 dakikalik demlendirmeyle bir infüzyon hazirlanir. Bu infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir. Antiseptik ve yara iyilestirici etkilerinden yararlanilmak üzere, piyasada satilan karabas lavanta esansi (yagi), sikayetli yerlere distan uygulanir.