Kafur Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Kafur

Latincesi: Cinnamomum Camphora

Detaylı Açıklama:

Kafur agaci , Lauraceae (defnegiller) familyasindan vatani, Güney Çin, Güney Japonya ve Formoza gibi uzak dogu olan, 20-30 m uzunluga ulasabilen, tabii ormanlar meydana getiren agaç türüdür. Kafur agaci uzun yillar (2000 yil) yasar. Tropik bölgelerde kültürü yapilir. Agacin yapraginda, gövde kabugunda ve odununda bulunan yag hücrelerinde Camphora (kafur) meydana gelir ve yasli gövdelerde yariklar içersinde kristallesir. Sonra dal ve gövdelerinin su buhari distilasyonu ile kafur elde edilir.

Kafur elde etmek için 20-25 yaslarindaki agaçlarin odunu kesilip, uçucu yag elde edilir. Bu uçucu yag, sogukta bekletilince kafur kristallenerek çöker, süzülerek temizlenir. Tablet veya prizmatik kristaller halinde ticarete çikarilir. Tabii kafur, monoterpenik bir maddedir. Suni kafur rasemiktir ve pinenden çesitli islemlerle hazirlanir.

Kafur, sabun ve selüloit sanayiinde de kullanilmaktadir. Türkiye'de yilda 10-15 ton kadar kafur ithal edilmektedir. Kafur agaci bir tropik bölge bitkisi oldugundan, Türkiye'de yetistirilememektedir.

Içindekiler: Kafur-Terpen  

Faydalari ve Kullanim Sekli:

Kalp ve solunum antiseptigi olarak, çogunlukla yagli enjeksiyonlari halinde kullanilmaktadir. Akciger ve solunum yollarinda antiseptik bir etki yapar. Bu sebeple kafur tasiyan preparatlar bugu olarak veya kafur merhemleri, gögüs ve sirta sürülerek kullanilir. Viks kokusu kafur kokusudur. Banyo suyuna kafur esansi katip yikanin, iyi bir antiseptiktir, bas agrisini giderir, serinletir.

Kafur yagi, damitma sistemiyle elde edilen, peygamberimiz zamaninda esans olarak kullanilan haseralarin hoslanmadigi, meleklerin çok hoslandigi bir yagdir. Cenazenin etini sert tutar. Kafur, soguga da dayanikli bir agaçtir. Hasereler hoslanmaz, keskin kokusu ile hasereleri kovar. 

2000 yil yasamasi ve 20 - 30 m. Yükselmesiyle sehir için agaçlandirmaya çok uygundur.

1) Agri kesici : Kafur yagi, zeytinyagi ile karistirilip agriyan sizlayan yerlere sürülür. (Romatizma, kulunç, bas ve bel agrilari)

2) Kan dindirici : Kanayan yere kafur sürülür.

3) Agiz yaralari : Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak gargara yapilir. Bu çay içilmeye devam edilir.

4) Ates düsürücü : Kafur yagi zeytinyagiyla karistirilip haricen sürülür.Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak soguk içilmeye devam edilir.

5) Kalp kuvvetlendirici : Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak soguk içilmeye devam edilir.

6) Beyin uyarici : Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak içilmeye devam edilir.

7) Kasinti, egzama : Kafur yagi, kasinan yerlere sürülür.

8) Göz iltihabi ve kanlanmasi : Kafur kaynatilip göz pansuman yapilir.

9) Haserat kovucu : Elbiselerin içine kafur konursa güve olmaz. Kafur bulunan yere zehirli hayvan gelmez. Evler hasera ile dezenfekte edilebilir.

10) Bronsit, nezle, astim : Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak içilmeye devam edilir. 10 gr. Kafur yagi, 70 gr. Zeytinyagiyla karistirilip çocugun gögsüne masaj yapilir, (atesli vakalarda) 

11) Ishal : Kafur kaynatilip balla tatlandirilarak soguk içilmeye devam edilir.

12) Uyku kaçirici : Kafuru koklamak ve çayini içmek uyanik tutar.

13) Dis agrisi : Kafur yagi dise konur.

TAVSIYE :

YAN TESIRI : Fazla kullanilirsa böbreklerin tas tutmasina sebep olur. Balla kullanilmasi yan tesirini giderir.