İnciçiçeği Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: İnciçiçeği

Latincesi: Convallaria majalis

Diğer Adları: Mayısçanı, Müge

Detaylı Açıklama:

Zambakgiller familyasindandir. Orta Avrupa'nin dag ve ormanlik bölgelerinde yabani ve yaygin olarak yetisen, 15-30 cm. boylanabilen, sürüngen kökgövdeli çokyillik otsu bitkidir. Ülkemizde Istanbul, Izmit ve Toros daglan bölgesindeki ormanlarda yetistigi gibi, bazi bahçelerde de süs bitkisi olarak yetistirilmektedir. Gölgelik ve nemli yerleri seven bitkinin kökü, rizomundan (kökgövde) çevreye yayilan kökçükler seklinde; yapraklari sapsiz, elips biçiminde, iri ve genistir. Her sürgününde iki yaprak yer alir. Nisan-mayis aylarinda açan küçük beyaz çiçekleri sapli, çan biçiminde sarkik ve keskin kokuludur. Küçük meyvesi kirmizi renkli ve kokuludur.

Inciçiçeginin kök, rizom, sap, yaprak ve çiçekleri, yapiskan bitki sivisi, uçucu yag ve glikozitleri içerir. Çiçeklerinden çikarilan esans, parfüm endüstrisinde degerlidir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemi asagida açiklanmistir:
• Sagliga yararli bitkiler arasinda kalbimiz için en degerli sifa verici etkiyi inciçiçegi yapar. Özellikle kalbi yaslanan ve kan damarlari daralan kisilerde kalbi güçlendirici etkisi vardir.
• Kalp çarpintilarini keser.
• Idrar söktürücüdür.
• Müshil etkisi de vardir.
Bu etkilerinden yararlanilmak üzere, bitkinin çiçek açtigi nisan ve mayis aylarinda yaprak ve çiçekleri toplanip gölge ve havadar yerde kurutulur. 2 tatli kasigi kurumus yaprak-çiçek karisimi üzerine l bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazirlanan infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak alinir.

UYARI
Inciçiçeginin hiçbir zehirleyici etkisi bulunmamaktadir. Fakat yine de kalp rahatsizliklari için, doktor denetimi altinda kullanilmalidir.