Günlük Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Günlük

Latincesi: Liquidambar orientalis

Diğer Adları: Akamber, Günnük, Sığla, Sığıla

Detaylı Açıklama:

Acifindikgiller familyasindandir. Yeryüzünün Üçüncü (Tersiyer) döneminden, yani yaklasik 65 milyon yil öncesinden günümüze kalan Anadolu Günlük agaci (Liquidambar orientalis) dünyada yalnizca ülkemizde, Mugla ilimizin Marmaris, Milas, Köycegiz ve Fethiye ilçelerinde yabani olarak yetismektedir. Ayni cinsten Amerikan Günlük agaci (L. styracifluea) ile Formoza Günlük agaci (L. formosana) ülkemizde yetismez. Anadolu Günlük agaci 20 m'ye kadar boylanabilen, kisin yapraklarini dökmeyen, çinara benzeyen kalin dalli ve genis tepeli bir bitki olup ya tek cins ya da diger agaçlarla birlikte ormanlar olusturarak gelisir. Çinarinkine benzeyen ama daha küçük ve daha açik renkli olan yapraklan ince uzun sapli, 3-7 loplu ve bu loplarin kenarlari keskin dislidir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri yesilimsi renktedir. Ayni agaç üzerinde erkek ve disi eseyli çiçekleri ayri gruplar halinde bulunur. Kapsül biçimindeki meyvelerinin içinde 1-2 tane küçük tohumu yer alir. Nemli ve humuslu topraklari seven günlük agaci, döktügü tohumlarla çogalir.

Günlük agacinin odunlasmis gövdesi üzerinde balsam kanallari vardir. Her agaçtan iki ya da üç yilda bir, yaz mevsiminde uzunlamasina yariklar açilarak agacin güzel kokulu yagi (balsam) ve kabuklari alinir. Bu balsam stirol adli uçucu yag, vanilin, rejine, sinnanik asit, stirasin ve storesin adli maddeleri içerir. Parfümeri endüstrisinde iyi bir koku tespit edicidir (fîksatif). Günlük ya da sigla yagi denilen bu balsam, Türkiye'nin tarimda önemli bir dissatim ürünüdür. Ayrica tütüne güzel koku vermek üzere kullanilir. Agacin balsami alinmis kabuklari buhur adiyla dini törenlerde tütsü olarak yakilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Piyasada satilan sarimsi gri renkli, bal gibi koyu kivamli, güzel kokulu ve acimsi tatli günlük ya da sigla yaginin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle özetlenebilir:
• Iyi bir antiseptiktir. Yaralarin temizlenmesinde ve iyilestirilmesinde distan uygulanir.
• Ciltte ve saçli deride de antiseptik ve temizleyici olarak distan uygulanir.
• Uyuz ve mantar gibi deri hastaliklarinda günlük merhemi ya da yakisi seklinde uygulanarak, asalak öldürücü ve iyilestirici etkilerinden yararlanilir.
• Mide ve onikiparmakbagirsagi ülserlerinde yara iyilestirici niteliginden yararlanilir. Bunun için günlük yagi sulandirilip içine bal ya da seker katilarak tatlandirilip içilir.
• Ayrica günlük yagi balgam söktürücü, nefes darligini giderici ve bedeni rahatlatici etkiler tasir. Bunun için bir önceki maddedeki gibi tatlandirilip sulandirilarak içilir.