Fesleğen Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Fesleğen

Latincesi: Ocimum basilicum

Diğer Adları: Feslikan, Irıkan, Peslan, Reyhan

Detaylı Açıklama:

Ballibabagiller familyasindandir. Anayurdu Güney Asya'dir. Ancak, Akdeniz havzasi ülkeleri ile Türkiye'de Ege ve Akdeniz kiyi seridinde sikça yetistirilmektedir. 10-40 cm. boylanabilen, biryillik duyarli otsu bitkidir. Kare kesitli, boydan boya kabarik çizgili ve yesil renkli gövdesi, bitki tabanina inildikçe kirmizilasir. Oval biçimli yapraklari kenarlari disli, sivri uçlu ve koyu yesil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz; pembe ya da sarimsi beyaz renklidir. Küçük tohumlan koyu kahverengi ve gözyasi biçimlidir. Bitki, tohumuyla çogalir. Çok kokulu bir bitki olan feslegen, bilesimi estragol, linelol, sineol ve pinen adi verilen maddelerden olusan ve uçucu bir yag olan feslegen esansini içerir. Bu nedenle koku ve çesni vermesi için yemeklere piserken son anda katilir. Ayrica sirke yapiminda ve salatalarda kullanilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Feslegenin tibbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri söylece siralanabilir:
• Sindirimi kolaylastirir. Mideyi yatistirir.
• Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
• Uyarici ve spazm çözücüdür.
• Bas agrisini giderir.
Bu etkileri saglamak üzere kurutuldugunda çenelde tibbi niteliklerini ve kokusunu yitirdiginden feslegenin taze yapraklari ile infüzyon hazirlanir. 25-30 gram taze feslegen yapragi ilinip üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazirlanan infüzyon, günde iki-üç bardak olarak alinabilir.
• Feslegen ayrica öksürügü keser.
• Sinirleri güçlendirici etki yapar.
Bu etkilerinin saglanmasi için de, feslegen tohumlarinin kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazirlanan infüzyon günde iki kez alinabilir.