Erkeçsakalı Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Erkeçsakalı

Latincesi: Flipendula ulmaria (Spirea ulmaria)

Diğer Adları: Çayırmelikesi, Keçisakalı

Detaylı Açıklama:

Gülgiller familyasindandir. Anayurdu bilinmemekte, ülkemizde Karadeniz ve Dogu Anadolu bölgelerinde rastlanmaktadir. 60-120 cm. boylanabilen, çokyillik otsu bitki ya da agaççiktir.
Pembe kirmizi renkli ve hos kokulu uzun kökü, toprakta derine inerken dallara bölünür, içi bos olan gövdesi boydan boya çizgili, kirmizi-yesil renkli ve dallara ayrilan yapidadir. Keklik üzümünün yapraklari gibi hos koku yayan iri parçali ve derin damarlariyla kirisik gibi görünen koyu yesil yapraklarinin alti gri-yesil renkli olur. Yaz boyunca salkimlar olusturarak açan tatli badem kokulu minik çiçekleri krem rengi, kimi zaman da pembe ya da canli kirmizi renktedir. Günesli ya da kismen gölgelik yerleri seven erkeçsakali bitkisi nemli ve alkalik topraklara gereksinim duyar. Bitki, tohumlariyla çogalir, ama istenirse, sonbaharda bölünerek de üretilebilir. Erkeçsakali bitkisinin topraküstü bölümlerinde salisilik asit, tanen, sitrik asit ile spiraein ve gaulterin adi verilen maddeleri içeren uçucu yag bulunur. Bitkinin yapraklan bazi yerlerde içkilere, reçel ve jölelere badem kokusu vermesi için katilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle siralanabilir:
• Doku ve damar büzücü etkilerinden ötürü çocuklarda diyareyi kesmekte yararli olur.
• Aspirindekine benzeyen maddeleri içerdigi için beden atesini düsürür ve yangilari hafifletir. Bu nedenle, kas ve eklemlerdeki agri ile yangilari geçirmek üzere kullanilir.
• Mideyi güçlendirir. Sindirim islemini kolaylastiran, bedene yararli bitkilerin basinda gelir. Kusma hissini de bastirir.
• Midedeki hiperasiditeyi (asiri asitlilik durumu) önler. Sindirim sisteminin mukozasini korur.
• Kalp yangisi, gastrit ve mide ülserleri tedavisinde yararli olur.
Bu önemli etkileri saglamak üzere, erkeçsakali bitkisinin bütün topraküstü bölümleri kullanilir. Yazin çiçeklenme zamaninda bitkinin yaprak, çiçek ve saplari toplanir. 40 C dereceyi asmayan sicakliklarda gölge ve havadar yerde özenle kurutulur. Kurumus bu bitki karisimindan 1 -2 tatli kasigi alinip 1 bardak kaynar suda 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan, günde üç kez ya da gereksinin, duyuldukça içilir.