Elma Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Elma

Detaylı Açıklama:

Gülgillerden çiçekleri pembe, oldukça yüksek bir agacin meyvesidir. Meyvesi (elma); çogu yumruktan küçük ve yuvarlak, kabugu parlak ve sert, kirmizidan yesile kadar türlü renktedir. Çekirdekleri ufaktir. Dokusu gevsektir. Kokusu hos, tadi mayhos veya tatlidir. Amasya, Gümüshane, Nigde ve Ferik gibi birçok çesidi vardir.

Faydalari:
Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunlugu giderir. Hamilelerin bulanti ve kusmalarini azaltir. Hastaliklarin çabuk geçmesini saglar. Idrar söktürür, vücutta biriken zararli maddelerin atilmasinda yardimci olur. Böbreklerdeki kum ve taslarin dökülmesine yardim eder. Kani temizler. Kolestrolü düsürür. Damar sertligi ve kalp krizlerini önler. Kandaki seker miktarini düsürür. Kabizligi giderir. Seker hastalari için faydalidir. Dizanteri ve paratifoda iyilesmeye yardimci olur. Öksürügü keser. Kompostosu atesi düsürür. Susuzlugu keser. Uçuklari geçirir. Cildin taze ve güzel kalmasini saglar. Göz ve kulak agrilarinda da kullanilir.

Kullanilisi:
Elma çig olarak yenebilecegi gibi kompostosu, sirkesi, pekmezi ve çayi yapilabilir, ayrica suyu da kullanilir. Elmayi kabuklari ile yemek hem daha besleyici hem de sindirim sistemi açisindan daha yararlidir. Elma ve elma suyu cilt bakimi için çok yararlidir. Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kirisikliklarin olusmasi geciktirir. Bir miktar elma sirkesi suya karistirilip cilt bakimi ve temizligi, saçlara yumusaklik ve parlaklik kazandirmak için kullanilabilir


Bilesikgillerden; kökü yillarca yasayip, her ilkbaharda yeniden süren dikenli bir bitki ve bunun sebze olarak yenen iri topuz biçimindeki yesil çiçegidir. Killi, kumlu ve rutubetli toprakalarda yetisir. Çok iyi bir besindir.

Içeriginde "cynarine" vardir.

Faydalari:
Kandaki üre ve kolestrolü düsürür. Idrar söktürür. Kandaki seker miktarini ayarlar. Seker hastalari için çok faydalidir. Bedeni ve ruhi bitkinligi giderir. Vücuda dinçlik verir. Sinirleri güçlendirir. Damar sertligi ve kalp hastaliklarini önler. Böbreklerdeki kumlarin dökülmesine yardim eder. Karaciger hastaliklarinin çabuk geçmesini saglar. Sarilikta faydalidir. Romatizmanin sikayetlerini geçirir. Mide ve bagirsaklari temizler. Ishali keser. Enginar karaciger için çok faydalidir; karacigeri korur ve karaciger hastaliklarinin daha çabuk iyilesmesini saglar. Karaciger, böbrek ve bagirsaklarin düzenli çalismasina yardimci olur ve böbrek kumlarini döker. Sindirimi kolaylastirir. Idrar söktürücüdür. Kandaki seker oranini ayarlar, kolesterolü düsürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunlugu giderir. Meme, rahim agzi ve prostat kanserini önlemeye yardimci olur. Enginar kalbi ve damar sagligini korumakta da etkilidir. Hücrelerin yipranmasini engelleyerek yaslanmanin etkilerini azaltir. Sarilikta faydalidir. Romatizma sikâyetlerini azaltir. Ishali keser. Ter kokusunu giderir. Ates düsürücü ve istah açicidir.

Kullanilisi:
Çiçekleri sebze olarak, taze yapraklari ve kökleri ise ilaç yapiminda kullanilir. Enginar suyu kalp çarpintisina iyi gelir. Taze enginar yapragi kaynatilarak hazirlanan enginar çayi karaciger hastaliklarinda oldukça faydalidir. Tüylü kabuklarinin kaynatilmasiyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yikanirsa saçlari güçlendirir. Karaciger rahatsizligi olanlar, enginarin karaciger üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle özellikle son zamanlarda Enginar Hapi kullanimina yöneliyorlar. Enginar Hapi faydali ve pratik olmakla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir doktora danismak gerekir.Ates düsürücü ve istah açicidir.

Uyari:
Emzikli kadinlar, böbreklerinde veya mesanelerinde itihap olanlar yememelidir.