Defne Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Defne

Latincesi: Laurus nobilis

Diğer Adları: Har, Nehtel, Tehnel

Detaylı Açıklama:

Defnegiller familyasinin örnek bitkisidir. Anayurdu Akdeniz havzasi olan ve günümüzde iliman yerlerde yaygin olarak yetisen, kisin yapragini dökmeyen agaç ya da agaççiktir. Ülkemizin kiyi bölgelerinde dogal olarak yetismekte, ayrica süs bitkisi olarak park ve bahçeleri süslemektedir. 6-8 m'ye kadar boylanabilen defne, yuvarlak tepeli ve sik dalli olarak gelisir. 8-10 cm. uzunluktaki oval ve süslemecilikte iyi bilinen özel defne yapragi biçimli, mesinimsi, sert, üst yüzü parlak, kenarlari dalga görünüslü ve almasik dizili koyu yesil yapraklari vardir, ilkbaharda açan sarimsi ya da yesilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlasinca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüsür. Bitkinin yuvarlak kesitli ve mor-kahverengi olan gövdesi, zamanla odunlasir ve rengi griye döner. Defne, gövde çelikleriyle çogaltilir.
Bitkinin yapraklari eterik asidi içerir. Bazi yemeklere koku ve çesni katar, ayrica veteriner hekimlikte ilaç yapiminda kullanilir. Defne, ülkemizin tarimda önemli dissatim ürünlerinden biridir. Meyvesinden defne yagi elde edilir, ayrica olgun meyveleri saç dökülmesini engelleyici sabunlarin yapilmasinda kullanilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Defnenin yaprak ve meyveleri, içerdigi etkiler nedeniyle tibbi amaçlarla kullanilir. Bu etkiler ve yararlanma yöntemleri kisaca söyle siralanabilir:
• Sindirimi kolaylastiricidir. Midevi ve istah açicidir.
• Idrar söktürücüdür.
• Terleticidir.
Bu etkilerinden yararlanilmak için defne yapraklari genelde yaz sonunda toplanir, gölgelik ve havadar yerde kurutulur. Parçalanmis kuru yapraklarindan 1-2 tatli kasiginin üzerine 4 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazirlanan infüzyon, günde bir-iki kez ve bir-iki yemek kasigi olarak alinabilir. Daha fazla alinmasi kusturucu olur.
•Ayni sekilde hazirlanmis infüzyondan bir-iki bardagi, küvete doldurulmus banyo suyuna katilarak banyo yapilirsa, bedeni uyarip zindelestirir.
• Bitkinin meyvelerinden yapilmis olan defne yagi, bedende romatizma yangili yerlere sürülerek rahatlama saglanir.
• Bir-iki adet taze defne yapragi fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine konursa onlarin kurtlanmalarini önler.

UYARILAR
• Gebelik durumunda defne alinmamalidir.
• Yukarida açiklamasi yapilan, ülkemizin birçok yerinde yetisen Akdeniz defnesi (L. nobilis) disindaki diger defne türleri zehirlidir.