Burçak Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Burçak

Latincesi: Lathyrus Sativus

Diğer Adları: Müdürmük

Detaylı Açıklama:

Baklagillerden;Hemen her yerde yetisir. Baklagillerden; taneleri hayvan yemi olarak kullanilan bir bitkidir.. Taneleri mercimege benzer. 50 cm boylarinda, türüne göre farkli farkli renklerde çiçekler açan bir bitkidir. Müdürmük olarak da bilinir. A ve C vitaminleri açisinda zengindir.

Unu sirke ile karistirilip içilirse idrar söktürür.Bünyesi zayif olanlara helva yapilip yedirilirse sismanlatir.Taneleri isilik ve mayasila sürülür.Ciger, dalak tikanikligina çok faydalidir.Sehveti artirir.Süt yapar.Cigeri besler.

Lapasinin Faydalari: Lapasi yapilip sert urlarin üzerine konuldugunda iyilestirir.Sirt agrilarini iyi eder.Yine lapasi kirilan kemiklerin üzerine baglandiginda iyilestirir.Vücutta beliren lekelerin üzerine konursa çok faydalidir.Vücudu güzellestirir.

Kullanilisi:
Burçak Tohumu kurutulup toz haline getirildekten sonra çesitli ilaç yapiminda, burçak bitkisi de hayvan yemi olarak kullanilir. Ayrica, lapasi ve unu elde edilip tedavi için kullanilabilir. Burçak unu sirke ile karistirilip içilirse idrari söktürür. Lapa haline getirilip kiriklarin üzerine sarilirsa iyilesmesini kolaylastirir. Ezik ve çürükler için de faydalidir.

Uyari:
Tohumlarinin fazla miktarda ya da uzun süre kullanilmasi çesitli rahatsizliklara yol açabilir.