Barut Ağacı Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Barut Ağacı

Latincesi: Rhamnus Frangula

Diğer Adları: Erkek Akdiken

Detaylı Açıklama:

Barut Agaci cehrigiller ailesine bagli çalilara denmektedir.Erkek akdiken olarak da bilinir.Latince adi Rhamnus Frangula dir.Boylari yaklasik olarak 1-5 mb arasinda degisebilmektedir. Iliman bölgelerde yetismekle birlikte Dünya’da en çok Afrika ve Güney Amerika’da yetistiriciligi yapilmaktadir. Türkiye’de ise Iç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz bölgesinde gözlenmektedir.

Faydalari:
Ishale iyi gelmektedir.Çayi çogu durumda zehirlenmelerde kullanilmaktadir.Idrar söktürücü etkisi bulunmaktadir.Bagirsak parazitlerini engellemektedir.Hemeroid, dolasim bozuklugu.Karaciger hastaliklari, sarilik, siroz hastaliklarinda kullanilir.

Haricen; çiban ve yaralarda kullanilir.

Kullanilisi:
3 Yasindaki dallarin kabuklari kullanilir. Kabuklar kurutularak 1 yil bekletilerek 1 yil sonra kullanilir. Bunun sebebi kabuklardaki antron glikozid, 1 yil bekledikten sonra antrahinon glikozidi glikofranguline dönüsür.
Kiyilmis kabuklardardan 1 çorba kasigi 0,5 litre suda 6 saat bekletilerek 10 dakika kaynatilir. Süzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden önce birer çay bardagi içilir.