Arnika Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Arnika

Latincesi: Arnica montana

Diğer Adları: Dağ öküzgözü

Detaylı Açıklama:

Bilesikgiller familyasindandir. Arnica cinsi bitkiler içinde en çok bilineni Arnika ya da Dag öküzgözü (A. montana) türüdür. Orta Avrupa'nin daglik kesimleriyle Kuzey Afrika ve Bati Asya'da yetisen bu bitki Türkiye'de görülmez. Ama, konumuzla ilgili oldugu ve önemli tibbi etkileri bulundugu için kisaca arnika diyecegimiz bu bitkiye kitabimizda yer veriyoruz. Arnika, 20-60 cm. boylanabilen, çokyillik dayanikli otsu bitkidir. Yerde yatarak uzayan, disi siyahimsi ve içi beyaz renkli rizom kökleri (kökgövdeleri); rozet olusturan ince uzun kargi biçimli tüylü yapraklari; yaz boyunca açan ve papatyaya benzeyen hos kokulu turuncu-sari renkli çiçekleri vardir. Günesli yerleri; kumlu, asitli ve bol humuslu topraklari seven arnika, tohumundan çok agir gelistigi için kültürü yapilirken, rizomlari bölünüp farkli yerlere dikilerek çogaltilir.
Arnika uçucu yaglari, aci glikozitleri, alkaloitleri, flavonitleri, tanen ve diger bazi maddeleri içerir. Yapraklari ince ince kiyilarak yararli otlardan yapilan tütüne katilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri söyle siralanabilir:
• Yara iyilestiricidir.
• Ezikler, berelenmeler, burkulmalar ve morarmalarda, deride sanci ve yangi varsa rahatlatici ve iyilestiricidir.
• Romatizma, flebit, mayasil (deri çatlamamissa) ve benzeri durumlarda agri ile yangilari azaltip rahatlatici etki yapar.
• Ayaklari rahatlatmak için yapilan ayak banyolarina katilir.