Alıç Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Alıç

Latincesi: Crataegus Monogyna (Crataegus Oxycantha)

Diğer Adları: Yemişen

Detaylı Açıklama:

Gülgillerden; kirlarda yabani olarak yetisen bir agaçtir. Meyveleri; küçük musmulaya benzer, kirmizi renklidir. Tadi mayhostur. Hekimlikte meyvesi kullanilir.

Koroner damarlari genisleterek, kan dolasimini artirir. Böylece angina adi verilen kalp agrilari azalir. Çünkü kalp kasina daha fazla oksijen saglanabilmektedir. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolunda alinabilir. Özellikle yaslilarda görülen kalp atislarinin hizlanmasiyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarinda faydali olabildigi görülmüstür. Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanimda kendini göstermektedir.

Yine bu etkiler sebebiyle aliç, yaslilarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa atesli hastaliklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarini tedavi etmek amaciyla kullanilabilir. Aliçin içerdigi maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve aliskanik yapma gibi özellikler olmadigindan uzun süreli kullanima uygundur. Wagner'in yaptigi farmakolojik testIere göre Aliç'ta kalp kuvvetlendirici etki de mevcuttur. Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanilabilir. Tesir uzun vadede kendini gösterir.

Ayrica sinir sisteminde yatistirici, spazmlari azaltici, idrar söktürücü ve kabiz yapici etkileri de vardir.

Kalple ilgili etkiler için, kurutulmus aliç çiçek ve yapraklarindan 2 çay kasigi kadar miktar birer cezve suda 20 dk. kaynatilir ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kasigi bal da eklenebilir.

Diger bir formül sakinlestirici etkisi sebebiyle ogulotu katilarak hazirlanir. esit oranda aliç yapraklari, aliç çiçekleri ve ogulotu çiçekleri kurutularak karistirilir. Bundan 1 çay kasigi, 1 bardak kaynamis suda 10 dk. sureyle bekletilir. Bu infüzyondan sabah aksam birer bardak içilir.

Kalple ilgili etkiler yaninda kan basincida düsürülmek istenirse esit miktarlarda kurutulmus aliç yapragi, aliç çiçegi ve gökçe karistirilarak, bu karisimdan 2 çay kasigi kadar miktar ile bir bardak çay yapilir ve bu çaydan sabah aksam birer bardak içilir. Yüksek tansiyonda kan basincini düsürmek için gökçe, aliç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak esit miktarlarda karistirilir. Bu karisimdan 2 çay kasigi, 1 bardak kaynamis suya atilarak 1 gün beklenir. Bu sekilde hazirlanan Sivi, sabah aksam birer bardak olarak içilir.

Çarpinti için 2 kisim ogulotu, 2 kisim kediotu kökü, 3 kisim aliç çiçegi ve 3 kisim müge kurutulmus olarak karistirilir. Bu karisimdan 2 çay kasigi bir bardak kaynamis suya atilir, 20 dk. beklenir. Bu sekilde hazirlanan çay günde 2 kez içilir. Sözkonusu etkilerin görülebilmesi için aylarca kullanim gerekmektedir. Aliçin kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarini kuvvetlendirmesidir.

Kullanilisi:
Çiçekler tamamen açilmadan, agacin kabuklari ve meyvalari ise sonbaharda toplanip kurutulmak suretiyle kullanilir. Kurutulmus çiçekler, meyvalar ve kabuklardan toz halinde veya kaynatilarak faydalanilir. Aliç meyvalari semt ve kasaba pazarlarinda özellikle çocuk müsterilere hitaben ip halkalara dizilmis olarak satilmaktadir. Mayhos bir lezzeti vardir..