Adasoğanı Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Adasoğanı

Latincesi: Scilla Maritima

Detaylı Açıklama:

Zambakgillerden, bir çesit bitkidir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunmaktadir. Akdeniz iklimi bitkisidir.Kumluk ve kurak yerlerde yetisen, etli, mizrak gibi uzun serit seklinde yapraklari olan, yaz sonunda yesil ve beyaz damarli çiçekler açan, 1 metre boyunda, otsu bir bitkidir.Adasoganinin bir de kirmizi varyetesi mevcuttur.

Aci ve zehirlidir.Kirmizi adasogani fare zehiri olarak bilinir.7,5 gram adasogani öldürebilir. Içeriginde "Scillarena glikozidi" vardir. Tazeyken kullanilmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Soganin etli olan orta kismi dilimlenerek kurutulur. Sonra dövülüp toz haline getirilir. Ev ilaçlarinda çok dikkatli kullanilmasi gerekir.

Glikozitleri kalbi kuvvetlendirerek dolasimi düzenler, kalp yetmezliginden ileri gelen nefes darligi ve yorgunlugu giderir.Böbrek kan akimini arttirarak idrar söktücü rol oynar. Diger bir deyisle hafif ve orta derecede kalp yetmezliklerinde fayda saglayabilir.Sözkonusu etkiler için gerekli doz,köklerinden elde edilen tozdan günde
60 ile 200 mg'dir. Ayrica adasogani,kediotu ve aliç çaylarindan yapilan bir karisim yine ayni amaçla Almanya'da yaygin olarak kullanilmaktadir. Buna göre 5 birim adasogani, 10 birim aliç ve 30 birim kediotu çaylari karistirilarak günde 3 kez 15 damla içilir.Içerdigi aci saponin sayesinde, mide cidarlarini tahris ederek istah açar ve reflex yolla balgam söktürür.Tibbî dozlarin üzerinde tehlikeli zehirlenmeler yapabileceginden doktor kontrolünde uygulanmalidir.Taze bitki tahris edici kalsiyum ok-salat kristallerine sahiptir. Bulanti, kusma ve ishal yapar.

Kullanilisi:
Sonbaharda adasogani toplanarak, dilimler halinde kesilir ve kurutulur.Kuru materyali rutubetten korumak lazimdir. Toz halinde yutulur.