Acıçiğdem Bitkisinin Faydaları, Bitkisel Tedavide Kullanılması

Bitki Adı: Acıçiğdem

Latincesi: Colchicum autumnale

Diğer Adları: Güz Çiğdemi, Çiğdem Çiçeği

Detaylı Açıklama:

Avrupa’nin sulak çayirlarinda bol miktarda yetisir.Türkiyede bulunmaz

Boyu 10-30 cm yükseklige ulasan, otsu ve yumrulu bir bitkidir. Sonbaharda morumsu pembe renkli, 6 parçali çiçekler açar. Yaprak ve meyvalari ise ilkbaharda ortaya çikar. Sonbaharda çiçek açtigindan dolayi halk arasinda “güz çigdemi” olarak da bilinir.

Nerelerde Kullanilir? 

Tibbi önem içeren bir bitkidir. Kullanilan kismi yumru ve tohumlaridir.

Bilesiminde; sabit yag, sekerler, tanen ve kolsisin ile demekolsin alkaloitleri mevcuttur.

Tohum ve yumrularin idrar arttirici, terletici, müshil ve romatizma agrilarini dindirici etkisi vardir. Alkaloitlerin çok yüksek zehirleyici özelligi oldugundan, bu droglar, dahilen ancak hekim kontrolünde kullanilabilir. Eskiden halk arasinda romatizma agrilarini dindirmek için haricen kullanilirdi. Bunun için bir tutam aci çigdem tohumu, 2-3 dis sarmisak ile havanda iyice dövülür. Elde edilen sulu kisim da bir tülbente emdirilip, agriyan kisma sarilir. Bu pansuman birkaç gün arka arkaya tekrarlanir.

Aci çigdemin baska zehirsiz çigdem türleri, yemeklerde de kullanilir. Yumrulari çig olarak, külde pisirilerek veya yemege katilarak (çigdem pilavi) yenir. Çigdem yumrusu yerine, yanlislikla aci çigdem yumrusu yenirse tehlikeli zehirlenmelere sebeb olur.

Çigdem yumrusunu aci çigdem yumrusundan ayirmak için, gövdenin yumrudan çikisina dikkat etmek gerekir. Çigdem türlerinde gövde, yumrunun tam ortasindan çikar. Aci çigdemde ise gövde, yumrunun yan tarafindan çikmaktadir.